ako_pride_svalovica_a_ako_sa_jej_zbavit

Izomdystrophia okai és következményei

Mindenki ismeri a kellemetlen érzést, amikor fel kell állni a székből, és a fájdalmat, amikor lemegyünk a lépcsőn.Az izomfájdalom általában nem rossz. „Az izmok az edzés során fizikai megterhelésen mennek keresztül, és a fájdalom, amely az emelkedett stressz eredménye lehet teljesen rendben van. Valójában az izomláz gyakran jó jel. Az izmok ...
Képzés20.09.2024 10:30:59

Mindenki ismeri a kellemetlen érzést, amikor fel kell állni a székből, és a fájdalmat, amikor lemegyünk a lépcsőn.
Az izomfájdalom általában nem rossz. „Az izmok az edzés során fizikai megterhelésen mennek keresztül, és a fájdalom, amely az emelkedett stressz eredménye lehet teljesen rendben van. Valójában az izomláz gyakran jó jel. Az izmok szerkezete megváltozik és az izomsejtek erősödnek.” (Allan Goldfarb, Ph.D., a Észak-Karolinai Egyetem Greensboro-i testgyakorlat-fiziológia professzora).

A felelős futónak, aki sérüléseket szeretne elkerülni, ez csalóka lehet. Ha minden izomláz vagy fájdalom után abbahagyja az edzést - a teljesítménye stagnál. Azonban, ha fájdalom ellenére is folytatja az edzést, sérülést szenvedhet. Hol van tehát az egészséges edzésadagolás és a fájdalom közötti határ, amely hosszú időre kiesést okozhat az edzési folyamatból?

FUTÁS KÖZBEN

Néha a fizikai fájdalom futás közben izomláznak tűnhet. Ennek oka, hogy futás közben a test teljes súlya lefelé kerül, és még a legjobb futócipők sem képesek teljesen elnyelni az összes ütést. „Az ütközés ereje részben visszakerül az izmokba. Ez az ütközésmegkönnyítési folyamat kémiai anyagokat szabadít fel, amelyek aktiválják a fájdalomreceptorokat.” (Goldfarb).
A megfelelő futócipővel és lehetőség szerint puha talajon történő futással minimalizálhatja a futás közbeni fájdalmat. A következő napon válasszon lassabb futást, ami felgyorsítja a regenerálódást. Ha a fájdalom erősebb, lassítson a tempón, vagy váljon séta üzemmódra és rövidítse le a tervezett távolságot, válasszon egy rövidebb utat vagy hagyja abba a futást és gyalogoljon vissza. A következő napon jobb, ha pihen, és a következő edzésen ne próbálja pótolni az elmaradt kilométereket.

FUTÁS UTÁN

Futás közben és közvetlenül utána jól érzi magát, és a fájdalom csak 1-2 nap múlva jelentkezik? „A fájdalom, amely fokozatosan jelentkezik és csúcsot ér 24 és 48 óra múlva a futás után, majd 5-7 nap múlva teljesen eltűnik, az az úgynevezett késleltetett izomláz/DOMS/. (Carol Torgan). A DOMS általában akkor fordul elő, amikor az izmok úgynevezett excentrikus kontrakciót végeznek - az izomfeszültség növekszik, ami az izmok megnyúlásához vezet.
Sprintek, versenyek, hosszú futások, vagy bármilyen olyan gyakorlat, amelyhez a teste nincs hozzászokva, fájdalmat okozhat. „Az intenzív vagy új gyakorlat terheli az izomsejteket.” (Goldfarb). Néhány ezek közül a sejtek meg vannak erősödve a rendszeres gyakorlásuk során. Azonban, ha olyan fizikai aktivitással terheli a testet, amelyhez nincs hozzászokva, túlterheli azokat az izomsejteket, amelyek nem olyan erősek, és ez okozza a fájdalmat. A jó hír az, hogy amikor az izmai felépülnek, erősebbé és ellenállóbbá válnak ugyanazon fizikai terheléssel szemben akár 8 héten át.
Ha mérsékeltebb tempóban tud futni a DOMS után, kerülje az intenzív edzést a következő néhány napban. Számítsa arra, hogy az első néhány percben merevnek érzi magát. Fontos megkülönböztetni a „VAAU” igazán megdolgoztam élményt és a fájdalmas „ÁÁÚ” mindent fáj érzetet. „Ha az izomláz több mint egy héten át tart, fájdalommá válik, vagy ha gyulladás jelei mutatkoznak, mindenképpen látogasson el orvoshoz.” (Torgan).

Fájdalom vagy izomláz? Hat módja enyhítésére.

* Jégfürdő – egy kb. 10 perces jégfürdő egy megerőltető futás után enyhíti a fájdalmat, növeli a nem kívánatos „szemétanyagok” eltávolítását, csökkenti a duzzanatot és javítja a szövetek regenerálódását. Használhat jégtömlőket is közvetlenül az érintett területre.
* Hőterápia – az izmok hőmérsékletének növelésével növeli a véráramlást, ami tápanyagokban gazdag vér áramlását eredményezi a „sérült” izmokba. A hőterápia alkalmazásakor ne feledkezzen meg a 24 órás szünetről a futás után.
* Aktív pihenés – egy könnyű, 20-30 perces gyakorlat növeli a véráramlást az izmokba, csökkenti az izom „traumát” és helyreállítja a test pH-értékét.
* Masszázs – Ausztrál tudósok megállapították, hogy a sportmasszázs akár 30%-kal is csökkentheti az izomfájdalmakat. A masszázs növeli a véráramlást a sérült izmokban és felgyorsítja a regenerációt.
* Nyújtás – a nyújtás ellazítja az izmokat és egyben megnyújtja őket, ami azt jelenti, hogy visszaadja az izmok teljes mozgástartományát. Ügyeljen a „finom” nyújtásokra 30 másodpercig.
* Gyógyszeres enyhítés – aszpirin, ibuprofén stb. A tabletták enyhítik a fájdalmat, de a probléma az, hogy ezek a gyógyszerek lassítják és zavarják a fehérjék újraképződését, ezért használja őket nagyon mértékkel.


*A cikk a www.runnersworld.com weboldalon szabadon fordított

Poradí vám David
Poradí vám David

Otázky k behu, výberu a nákupu