Futás a betegséggel: mikor igen? (ha egyáltalán)

Futás a betegséggel: mikor igen? (ha egyáltalán)

A náthától, orrfolyástól /ami veszélyes lehet ránk férfiakra/, torokfájástól vagy attól az érzéstől, ami inkább a betegség felé húz, mint az egészség felé, valószínűleg egyikünk sem úszhatja meg az őszi-téli-tavaszi időszakban. Az edzéstervünk azonban nem enged, és Ön, aki végre a nyáron kemény munkával elérte a kívánt kondíciót, egyszerűen nem ...
Képzés20.09.2024 10:32:45

A náthától, orrfolyástól /ami veszélyes lehet ránk férfiakra/, torokfájástól vagy attól az érzéstől, ami inkább a betegség felé húz, mint az egészség felé, valószínűleg egyikünk sem úszhatja meg az őszi-téli-tavaszi időszakban. Az edzéstervünk azonban nem enged, és Ön, aki végre a nyáron kemény munkával elérte a kívánt kondíciót, egyszerűen nem akarja elveszíteni, amit ilyen keményen megszerzett. És ezután jön a kérdés: Futni lehet, ha beteg vagyok?

Minden betegségnek megvannak a sajátosságai és tünetei. A futás a betegséggel biztonságos lehet, ha ismeri a testét és tudja, mi zavarja éppen Önt. Ha csak fáradtabbnak érzi magát, mint általában, először figyelje meg a nyugalmi/ alappulzusát. A mai futóóráknak köszönhetően, amelyek beépített érzékelőkkel rendelkeznek a csuklón, ez kényelmes és tényleg egyszerű. Ha a szokásos nyugalmi értékei 55 és most 65 vagy annál több, vegye figyelembe. Ha intenzív futóedzést tervezett, mindenképp halassza el és válasszon egy könnyebb változatot. Önnek mindig van lehetősége befolyásolni, milyen irányba halad a betegség. A test figyelmen kívül hagyása biztos és kényszerű szünetet jelent, míg a veszteségek sokkal nagyobbak lesznek, mint egy elhalasztott edzés.

Futás náthával

A leggyakoribb betegség a nátha. Jellemzői a tüsszentés, a viszketés vagy csiklandozás érzése az orrban, orrfolyás és a légzés romlása. Általában vírusfertőzés következménye, amely az orrnyálkahártya duzzanatához vezet. Ebben az esetben nyugodtan kihagyhatja a futó adagját. Figyeljen a megfelelő futóruházatra, a futósapka, a fejpánt vagy a multifunkciós kendő szerepeljen a felszerelésben. Azonban érvényes, hogy a hideg időjárású magas pulzusszámú tempófutásokat korlátozni kell, mivel nem akarjuk, hogy az orrfolyás súlyosabb betegséggé váljon.

Futás torokfájással

A torokfájás viszonylag gyakori tünete a megfázásnak. Leggyakrabban gyulladás okozza. Az gyulladás leggyakrabban vírus, ritkábban baktérium okozta. A téli időszakot a száraz és nedves környezet gyakori váltakozása jellemzi. A száj- és légzőszervi nyálkahártya kiszárad, ami könnyebbé teszi a vírus bejutását. Ha a tünet torokkaparás, irritáló köhögés vagy erős fájdalom nélkül nyelés közben, még ebben az esetben sem kell lemondania a futásról. Újra csak gondoljon a megfelelő ruházatra, különös tekintettel a nyak védelmére futás közben. A torkot a futás során melegen kell tartani. Alacsony külső hőmérséklet esetén /a fagypon alatt/ mindenképpen használjon sálat az arcán, ami segít megnövelni a belélegzett levegő hőmérsékletét biztonságos szintre. Ugyanakkor csökkentse a tempót és válasszon inkább alacsonyabb pulzusértékeket.

Futás köhögéssel

A köhögés a test mechanizmusa a légutak tisztítására. Normál körülmények között nem szükséges. De a levegőben találhatóak veszélyes vírusok is, amelyek megtámadhatják a légzőrendszerünket. Ha ilyen kórokozók támadják meg a gége, légcső és tüdő nyálkahártyáját, a szervezet erőteljes irritációt érez a köhögésre. A szervezet nem tudja eltávolítani a testből az idegen testeket, és ezért a köhögési inger egyre intenzívebbé válik. Futás köhögéssel csak akkor biztonságos, ha valóban ismeri a testét. Ha a köhögés produktív, ami egy lezajló betegség következménye, egy könnyű futóedzés még mindig biztonságos. De ha sport- vagy futókezdő és nem ismeri testét, vagy ha a köhögés más nehézségek, mint a torokfájás, erős nyáktermelés következménye, inkább hagyja ki a futást és adjon időt neki. A gyógyszertárakban számos szabadon kapható gyógyszer áll rendelkezésre, amelyet a tapasztalt gyógyszerész javasolhat. Általánosságban elmondható, hogy ha a köhögése öt napnál tovább tart, vagy ha a köhögése rosszabbodik a gyógyszerek szedése ellenére is, forduljon orvoshoz. Ha a köhögés több hétig tart, és nem sikerül rendesen kigyógyítani, számíthat szövődményekre.

Végezetül egy egyszerű tanács. Ha éppen azt fontolgatja, hogy futóedzést végezzen betegséggel, vagy inkább otthon marad, használja a következő egyszerű szabályt. Ha a betegség tünetei a nyak felett vannak /torokfájás, bedugult orr.../, nyugodtan fusson. Ha viszont a tünetek a nyak szintje alatt vannak /irritáló köhögés, mellkasi fájdalom, vagy gyomorproblémák/, mindenképpen pihenjen. Gondoljon arra, hogy a testnek több energiára van szüksége a vírusokkal vagy betegségekkel szembeni küzdelemben, mint általában, ezért felesleges erőltetni magát intenzív edzéssel, amely csak ronthatja az egészségi állapotát. Ha mégis útnak indul, csökkentse a tempót, csökkentse a pulzust és adjon időt a testnek a regenerálódásra. Ha magasabb hőmérséklete van, vagy láza van, sose menjen futni. A futás csak rontaná az egészségi állapotát, és ahelyett, hogy egy vagy két edzést kihagyna, sokkal hosszabb ideig kellene szüneteltetnie.

Sok egészségben megtett kilométert kívánok
Matej
bezeckepotreby.sk

Poradí vám David
Poradí vám David

Otázky k behu, výberu a nákupu