Poradí vám odborník David
A laktát a tejsav sója, amely anaerob glükózbontás vagy glikogén bontás következményeként keletkezik oxigén hozzáférés nélkül. Az emberi testben kis mennyiségű laktát folyamatosan termelődik, de intenzív fizikai terhelés során annak termelése drámaian megnövekszik. Ez a jelenség az anaerob módba történő átállás következménye, amikor az oxigén ellátás nem elegendő az izmok energiaigényeinek kielégítésére.
A laktát anaerob glikolízis melléktermékeként keletkezik. Ezen anyagcsere reakció során a glükóz piruváttá bomlik, amely oxigénhiány esetén laktáttá alakul. A természetes laktátszint a vérben általában 2 mmol/l alatt van. Erősebb anaerob terhelésnél a laktátszint akár 10-20 mmol/l-ra is emelkedhet, ami az izom sav-bázis egyensúlyának felborulását eredményezi, ami „savanyú” érzés, izomfájdalmat és koordinációs problémákat okoz.
Sok tévhit létezik a laktáttal és annak teljesítményre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Íme néhány ezek közül:
Mítosz: A laktát egy hulladéktermék, amely felelős az izomfájdalomért edzés után.
Faktum: A laktát egy fontos energiaszubsztrát, amelyet a test hatékonyan felhasználhat energiaként. Az izomfájdalom inkább a mikrosérülésekkel kapcsolatos az izomszövetekben.
Mítosz: Magasabb laktátszint jobb teljesítményt jelent.
Faktum: A magasabb laktát-tolerancia jobb képességet jelent arra, hogy a test hatékonyabban használja fel azt üzemanyagként, ami javítja az állóképességi teljesítményt.
A laktátküszöb azt az edzési intenzitást jelenti, amelyen a testben kezd nőni a laktát mennyisége. Ez az a pont, amikor a laktáttermelés meghaladja annak eltávolítását, ami hirtelen emelkedéshez vezet a vérben lévő laktátszintben.
A laktátküszöb jellemzően laktáttesztek segítségével határozható meg, amelyek vérmintákat vesznek egyre növekvő edzési intenzitás mellett. Alternatív módon, a laktátküszöb megközelítőleg meghatározható a pulzusszám alapján (általában a maximum 85-90%-a között).
Ha hatékonyan szeretnéd kezelni a laktátot és javítani futási teljesítményedet, ne feledkezz meg az alábbi kulcsfontosságú tényezőkről:
Táplálkozás futás után: A regeneráció kulcsfontosságú a laktátszint csökkentésében és az izomenergia helyreállításában. Gondoskodj a megfelelő szénhidrát-fehérje arányról, például fehérjeitalokkal, BCAA-val vagy tápláló ételekkel.
Kompressziós térdzoknik: Javítják a vérkeringést és segítenek felgyorsítani a laktát eltávolítását, csökkentve az izomfáradtságot és gyorsítva a regenerálódást.
© 2025 Runnie / Minden jog fenntartva.